Masszázságy

Újdonság

 

MOLLINARY masszázságy

 

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Mollináry László masszázságyának fejlesztésében, mint gyári teszt pilóta vehettem részt, és végig kísérhettem, egy Magyar Világszabadalom sikertörténetének alakulását. Egy, a különféle iskolák mindegyikét kiszolgálni tudó gyógyászati segédeszközről beszélünk, mely méltán forradalmasítja a masszázsfajták minőségibb kidolgozásának lehetőségét. Harminc év alatt volt a kezem alatt 'egynéhány pad'. Fürdőben, szállodában, szépségiparban, kondi teremben, és magán szektorban..sorolhatnám, de inkább egyszerűbben fogalmazok: a Mollinary masszázságy a masszázságyak Ferrari-ja és Lamborghini-je. Értem ez alatt a design-t, az audiót, és az anyagválasztásokat, és természetesen a fő célkitűzést, hogy a sportautókkal ellentétben, itt a minél lassúbb, de hasonló energetikai együtthatók, csökkentése és egyben dinamizálása volt a cél. Tökéletesen sikerült ! Egy olyan új, reform, és korszakalkotó masszázságyat sikerült megvalósítani, mely minden szakmájára igényes és az innovációra nyitott kolléga stúdiójában ott kell, hogy legyen.

A Losonczy Privát Klinika rendelőjében ezzel a funkcionális ággyal dolgozom, mobil rendelés esetén, Pál Tamás, a hordozhatók közti, véleményem szerint topmodelljével dolgozom.

És akkor szakmailag, ahogy én látom:

A szóban forgó eszköz, il. termék besorolható az általánosan masszázságyként definiált, és egyben gyógytorna kiegészítő kellékek csoportjába, ezáltal alkalmas a kapcsolódó kezelések, szolgáltatások kivitelezésére. Technológiai, műszaki továbbfejlesztése révén azonban egy jóval magasabb szintű és szélesebb körű alkalmazási területet nyit a vonatkozó egészségügyi, azaz betegség megelőzés, enyhítés, vagy akár csak wellness, komfortérzet javítása, de mindenképpen a természetgyógyászat témaköréhez is sorolható kategóriákban.

Ezen sokrétű felhasználhatóságát alapvetően szerkezeti variálhatóságának köszönve, a test és végtagok egyszerre, vagy külön-külön történő ki és elmozgatását, nyújtását teszi lehetővé, ugyanakkor a mágnesterápia lényegét is magában foglalva, magával a masszázzsal egyidőben gyakorol a keringésre szintén jótékony hatást, mindamellett, hogy a káros földsugárzások felhalmozódásának kiegyenlítésével javító testbiológiai folyamatokat indít be.

Érdekes és figyelemre méltó újítás a diszkréten koncentrált audió élmény beépítése, mely a psziché, és ezáltal a test gyorsabb feszültségből kioldó, önkéntelen ellazuló mechanikáját segíti. Ezen technikai és komfort, mondhatni ergonom felépítéséből adódóan, egyszerre foglalja magában a fizio és fizikoterápia lényegi elemeit, gyógyászati előnyeit.

Az anyagválasztásoknál és koordinálhatósági mutatók tekintetében kiemelném a lábazat, valamint a kar alátámasztások, fém, rozsdamentes jellegét és a nagy vertikumú, kifejezetten a gyógytorna klasszikus forgató jellegű alapmozdulatait segítő, mintegy 'kisérő', kényelmes, fájdalom és sérülés mentes elfordíthatóságát, többsíkú mobilizálhatóságát, az izületek nyitásához, zárásához, izomcsoportok, feszített tónusú állapotából, a nyújtott állapotot leképező mozdulatok stimulálhatóságát. Az említett tartó elemek anyagfelhasználásának előnyét még, a stabilitás mellett higiéniai szempontból abban látom, hogy a fertőtleníthető felületek kialakításával, az eszköz képes megjelenni a szigorúbb kórházi és rehabilitációs intézményi területén is, ahol tudjuk,hogy az akár enyhébb esetben húzódásos, komolyabb baleseteknél, a zúzódásos, vagy műtéti beavatkozást igénylő sérülés után, kiemelt szerepet játszik a felépülő testrész, izület, izom, idézőjelben: újra járni tanítása. A borítások tekintetében, harmonikus színkombinációjú, minőségi műbőr és 4cm vastag tömör szivacs adják a kényelmes elhelyezkedést, és teszik plasztikussá, érzékenymentessé a mozgatásoknál létrejöhető izületi besüppedést. Sterilizált igény és közeg esetén egészségügyi védőfóliákkal hermetikusan fedhető.

Az anatómiai tervezés részét illetően még egy kihangsúlyozandó előnnyel bír az ágy, ugyanis, a genitális rész nyithatóságával a test szabad, úgynevezett, nem ellentartott, természetes vonalú állapotába kerül, valamint főleg, lumbális eredetű panaszoknál tipusos kiegyenesedési, tartási zavarok korrekciójában hatékony statikai, a korrigálást támogató előny. Szintén ezt a célt szolgálja a kifejezetten hölgyek számára készült, a gyógyászati és kezelési szempontból nem természetes hasonfekvést kompenzáló ugyanúgy nyitható mellkasi terület, mely hasonlóan elengedhetetlen feltétele a tipusos gerincbántalmak, és az abból kiható egyéb problémaforrások hatékony fájdalomcsillapításának, akár tünetmentes rekonstrukciójának, ill. mindkét esetben a kezelés alaptónusaként szükséges ellazult fekvő helyzetnek.

Például a megrándult bokájú beteg, kíméli a sérült lábát, ezért csípő ízületeiben és a háta alsó részén megfeszíti az izmait, elveszíti vélt, egészséges, egyenes tartását, melyet lefekve sem képes helyre, ill. visszaállítani, így a hát izmaiban is megbomlik az egyensúly, ezért a kiegyensúlyozatlanság hatására megfeszülnek a nyakizmok is, amelyek fejfájást okozhatnak. Csupán a nyakizmok kezelése nem fogja megoldani a problémát, mert a fájdalom és a deformitás más pontból ered, tehát nem helyi problémáról van szó. A "beengedő" részek mérséklik a kompenzált tartást, a sérült pontok összességében, sorrendben kitapinthatók, diagnosztizálhatók, a megfelelő terápia komplexen kivitelezhető, a gyógyulás folyamata rálátóbb optikával figyelemmel kísérhető. Mindezen felsorolt előnyökből adódóan tudja az ágy szintén hatékonyan, mondhatni tökéletesen kiszolgálni a professzionális csontkovácsoló technikák művelőit is, de összességében minden fajta masszázsterápia alkalmazásához kreatív mozgásszabadságot, aktívabb testkontaktust és alkalmazhatóbb kezelői teret biztosít. Felhasználói oldalról itt érdemes megemlíteni, hogy a terapeuta, a variálhatóságoknak köszönhetően jóval szabadabban, nagyobb kerületű hozzáférésben tudja az aktuális testrészt kezelni, a direkt megközelíthetőségek és kombinációs módszerek együttesen segítik a folyamat egésze során az alkalmazott masszázstechnikai módszerhez szükséges dinamikus erőátvitel, igény és diagnózistól függő intenzítását. Pontosan ezért, valamint az újfent megemlítendő stabilitási együtthatók alapján, mint a 8 alátámasztási pont, melyből a 4 végtagi rész gördíthető Variálható szabadsága, és az ágy precízen biztonságos magassági állíthatósága együtt igazi élmény a masszázst, egyéb kezelést végző munkatársnak is, mert saját program felépítését tudja egy egy 360 fokos síkra áthelyezni.

 

 

 

Optimális elérhetőség

 

A nyitó és közelítő mozdulatsorok mindenkor optimum páciens elérhetőséget, foghatóságot, feszültségmentes, egyenes felső testtartású kivitelezést enged a kezelést végző személynek. Lehetővé teszi a kezek, lábak hosszú időtartamú alátámasztását is, amitől a végtagokban lévő pangásos vizesedés (Ödémásodás) érzékelhetően csökken, ezáltal megkönnyebbülnek a végtagok, a nyirokáramlás felszabadul és intenzív méregtelenítő folyamat, indul meg a szervezetben. Kiváló hatékonyságot mutat a sportmasszázs és általános kondicionáló, lazító, gyúró jellegű területeken való alkalmazásokkor, ugyanis az ebbe a témakörbe sorolható, versenysportoktól függő gyors, limitált idejű, de aktív beavatkozások, sérült területek ambuláns ellátása méginkább igényli a "Legó" jellegű felhasználhatóságot, megfelelő időráfordíthatóság esetén pedig a masszázskezelés lényegisége mellett a mágnesterápia regeneráló és pihentető jellege adhat számottevő segítséget, a sérülésmentes és a sikeres sportteljesítményeknek.

Az ágy tesztelésekor egyértelműen javuló időket értek el úszók, és kerékpározók, ahol mindkét esetben a keringés, avagy, az oxigénszállítás hatásfokát, így a teljesítményt tudtuk emelni.

A vizsgált és értékelt szempontok, valamint szakmai tapasztalatom alapján kijelenthető, hogy az ágy hiánypótló, minden masszázsterápiához köthető alkalmazástechnikában kiugróan eredményesen használható.

 

Erős László